تاثیر عناصر آلیاژی بر خواص فولاد

تاثیر عناصر آلیاژی بر خواص فولاد

فولاد در تعریف کلی به ترکیب آهن و کربن گفته می‌شود که آهن ( Fe ) بعنوان عنصر پایه و کربن (C  ) بعنوان عنصر اصلی همراه در ترکیب فولاد وجود دارد. به این ترکیب عناصر آلیاژی دیگری به منظور دریافت ویژگی های مکانیکی و شیمیایی خاص از قبیل موارد زیر اضافه می‌شود.

  • بهبود خواص مکانیکی با افزایش عمقی که فولاد می‌تواند سخت شود.
  • برای داشتن دمای بازپخت بیشتر با حفظ استحکام زیاد و شکل پذیری مطلوب
  • برای بهبود خواص مکانیکی در دماهای زیاد و کم
  • برای بهبود مقاومت به خوردگی و اکسایش در دمای زیاد
  • برای بهبود خواص مخصوص مانند مقاومت به سایش و خواص خستگی
  • برای تسهیل در ماشینکاری و پرداخت

در ادامه به تاثیر قابل توجه عناصر در فولاد ها می‌پردازیم.

عناصر آلیاژی

تاثیر کربن ( C ) بر خواص فولاد

کربن بیشتربن تاثیر را بر خواص فولاد دارد و در انتخاب گرید فولاد درصد آن حائز اهمیت است. با افزایش درصد کربن استحکام و سختی بالا می رود و مقاوم به سایش میشود اما شکل پذیری، چقرمگی و جوش پذیری کاهش میابد. با افزایش درصد کربن سختی پذیری فولاد به شدت افزایش میابد اما وجود مقدار زیاد کربن در فولادها مطلوب نیست و برای افزایش سختی  پذیری، افزودن عناصر آلیاژی دیگر روش بهتری است.

تاثیر کروم ( Cr ) بر خواص فولاد

کروم از جمله عناصر ارزشمند صنایع فولادسازی و جزو عناصر گران محسوب میشود. وجود این عنصر چندان بر افزایش استحکام تاثیری ندارد اما باعث افزایش سختی و سختی پذیری و کاهش شکل پذیری فولاد میشود و مقدار قابل توجه آن در ترکیب فولاد را مقاوم به خوردگی میکند. در فولاد های زنگ نزن عنصر شاخص کروم میباشد.

تاثیر منگنز ( Mn ) بر خواص فولاد

عنصر منگنز از 0.35 درصد تا 1 درصد در گرید های مختلف فولادهای ساده کربنی وجود دارد و با چگالی قابل توجه 97 درصدی موجب افزایش استحکام (تنش تسلیم) و کاهش شکل پذیری میشود. ترکیب منگنز با گوگرد، سولفید منگنز ایجاد میکند و فولاد را نرم کرده و قابلیت چکش خواری را افزایش می دهد. در عملیات حرارتی وجود منگنر موجب افزایش عمق سختی فولاد میشود اما مقدار زیاد آن احتمال تشکیل ترک را افزایش میدهد.

تاثیر عناصر آلیاژی بر خواص فولاد

تاثیر گوگرد ( S ) بر خواص فولاد

حداکثر مقدار عنصر گوگرد در فولادهای ساده کربنی 0.05 درصد می باشد. این عنصر در ترکیب ناخالصی محسوب میشود و ترکیب آن با آهن، فولاد را ترد و شکننده میکند برای جلوگیری از این  ترکیب به آن منگنز اضافه میشود تا با هم واکنش دهند زیرا موجب بهبود خواص و راحت تر شدن ماشینکاری فولاد میشود.

تاثیر فسفر ( P ) بر خواص فولاد

حداکثر میزان فسفر در فولاد بایستی 0.04 درصد باشد زیرا این عنصر مانند گوگرد ناخالصی محسوب میشود و وجود بیشتر از این مقدار موجب ترد شدن و شکننده بودن زیاد فولاد میشود که بر خواص چکش خواری آن تاثیر دارد و آن را کاهش میدهد.

تاثیر مولیبدن ( Mo ) بر خواص فولاد

این عنصر جهت بهبود استحکام و سختی پذیری به ترکیب فولادها اضافه میشود. مولیبدن در ترکیب با کربن واکنش داده و کاربید تشکیل میدهد که موجب افزایش سختی فولاد میشود. همچنین در فولادهای زنگ نزن وجود این عنصر فولاد را نسبت به خوردگی حفره ای مقاوم تر میکند.

تاثیر نیکل ( Ni ) بر خواص فولاد

نیکل نیز همانند کروم جز عناصر ارزشمند صنایع فولادسازی بوده و جزو عناصر شاخص فولادهای زنگ نزن می باشد. وجود ان موجب افزایش سختی و استحکام فولاد میشود با این تفاوت که بر خلاف عنصر کربن و کروم، شکل پذیری و چقرمگی را کاهش نمیدهد و همچنین قابلیت جوش پذیری فولاد را بهبود می دهد.

تاثیر بور ( B ) بر خواص فولاد

این عنصر با شعاع اتمی بزرگ خود در مقادیر بسیار کم نیز می‌تواند تاثیر قابل توجهی بر روی خواص فولاد داشته باشد. بور ساختار را ریزدانه می‌کند و در حین نگه داشتن چقرمگی فولاد، موجب افزایش زیاد استحکام و سختی می‌شود.

تاثیر وانادیوم ( V ) بر خواص فولاد

وانادیوم نیز عامل ریزدانه شدن ساختار فولاد می‌باشد به همین سبب استحکام و سختی فولاد را افزایش می‌دهد. در عملیات حرارتی کوئنچ تپمر باعث بالا بودن سختی در حالت تمپر می‌شود. بیشتر در ترکیب فولادهای ابزار گرمکار دیده می‌شود.

تاثیر تنگستن ( W ) بر خواص فولاد

تنگستن در فولاد، استحکام و سختی را افزایش داده و سبب کاهش شکل پذیری می‌شود. فولاد را در برابر حرارت و خوردگی مقاوم می‌کند. این عنصر را در مقادیر کم در گروه فولادهای ابزار سردکار و گرمکار، و در مقادیر بالاتر تا 18 درصد در گروه فولادهای تندبر (HSS) می‌بینیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *